Bogen handler både om dark patterns og om det modsatte, kaldet "white hat". Siden bogen handler om brugsoplevelser, som på engelsk er User Experience (UX) er det endt med titlen "White Hat UX".

White Hat UX.

Ny bog, netop udkommet.

 

Et trickspørgsmål: “Afkryds dette felt, hvis du ikke ønsker at modtage vores e-mailnyhedsbrev med hoteltilbud fra Hotels.com.” Læs det lige igen.

Internettet er blevet fuld af “dark patterns”. Dark patterns anvendes ofte i digitalt design. Formålet med et dark pattern er at snyde brugeren til at gøre noget, som ikke var brugeren intention.

Et andet dark pattern kaldes Privacy Zuckering. Det er navngivet efter Facebooks Mark Zuckerberg, og det er betegnelsen for systematisk at høste data om brugerne samtidig med at man forsikrer om, at man så sandelig gør det modsatte.

Andre dark patterns er “Bait and Switch”, “Disguised Ads”, “Forced Continuity”, “Friend Spam” med mere. Nu har du sikkert en idé om, hvad det går ud på. Der er intet pænt at sige om det.

Vi kan ikke lide at blive snydt. Hvorfor er det så, at mange marketingfolk prøver tvivlsomme metoder?

White Hat UX

Nogle gange sker det bare. Dark patterns kan være et resultat af inkompetence. Eksempelvis kan det være svært at se fragtpriser, gebyrer eller andre omkostninger på nogle e-commerce sites. Nogle gange er sitet bare dårligt lavet. Andre gange tror designerne, at det er bedst at gemme fragtprisen til sidst.

Hvis man ved lidt om split testing og trafikmålinger vil man vide, at skjulte priser og gebyrer ikke virker. Når kunderne opdater den lille pris-overraskelse til sidst forlader de indkøbskurven og besøger konkurrenten.

Faktisk er det sådan, at de fleste dark patterns kun virker i en periode eller slet ikke. Der er ingen grund til at snyde. Det giver bedre resultater i længden at opføre sig pænt, og så føles det også langt bedre.

Sammen med Trine Falbe og Kim Andersen har Martin Michael Frederiksen skrevet en bog om gode brugsoplevelser.

Bogen handler både om dark patterns og om det modsatte, kaldet “white hat”. Siden bogen handler om brugsoplevelser, som på engelsk er User Experience (UX) er det endt med titlen “White Hat UX”.

Ud over Trines gode tekster og Kims flotte designs er bogen beriget med eksempler på grov manipulation (fundet rundt omkring på Internettet), illustrationer af Jovana Randjelovic, forord af Aral Balkan og bidrag fra Amul Kalia og Andreas Ramos. Læs mere om forfatterne på bogens website.

Bogen er kun på engelsk, og kan købes hos Amazon

Se mere