Hvad er tid & tendenser?

TID & tendenser er det eneste tidsskrift i Skandinavien, der afkoder tidsånd, samfunds, økonomi, livsstil, trends og forbrug og dermed klæder professionelle aktører på til lægge strategi og udvikle produkter og services.

TID & tendenser bringer også artikler fra pej gruppens tænketank, også kaldet Fremtidstanken. I specialudgaven fra 2016 er det fremtiden anno 2025, som Fremtidstænkerne giver et bud på.

Så vil du holdes opdateret på de nye trends i politik, medier, marketing, ledelse, livsfaser, generationer, demografi, køn, økonomi, moral, etik, velfærd, sundhed, fødevarer, undervisning, uddannelse, logistik, retail, kultur og religion? Så er trenduniverset TID & tendenser relevant for dig.

TID & tendenser er en del af Nordeuropas største trend- og inspirationshus pej gruppen, som i mere end 40 år har været livsstilsbranchens foretrukne sparringspartner.

Læs mere om TID & tendenser

DIN GPS TIL FREMTIDEN

En GPS er et navigationssystem, der gør det muligt at præcisere nuværende position samt angive vejen til en anden position.

I denne specialudgave af TID & tendenser har vi bedt Fritænkerne i Fremtidstanken om at bidrage med deres perspektiv på, hvordan fremtiden ser ud i et lidt større perspektiv. Tidshorisonten er 2025, og fokus er på de forskydninger og trends, der finder sted inden for samfund, tidsånd, forbrug og design.

Fritænkerne er stærke på hver deres område, men sammen giver de en unik helhed med perspektiv på alt lige fra global politik og sammenhængskraft over journalistik og segmentering til handel og designmaterialer. Med de mange essays i denne specialudgave kommer vi hele vejen rundt og klæder den fremtidsinteresserede læser på til fremtiden.

Her under kan du læse om Fremtidstanken, der blev etableret i 2014 af pej gruppen og siden da har mødtes med faste intervaller og diskuteret samfund, tidsånd, forbrug og design. Derefter følger en præsentation af Fritænkerne samt tegneren, som har fået til opgave at illustrere de mange bud på fremtiden i denne specialudgave. 

Fritænkerne i Fremtidstanken og redaktionen bag TID & tendenser ønsker god læselyst og fremtidsnavigation.

Louise Byg Kongsholm
Chefredaktør, pej gruppen

Køb tidsskriftet her
Fritænkerne
Stemningsbillede af stenaldermand
Fremtidstankens fritænkere er:Anne Skare Nielsen Henrik Libak Johannes Andersen Louise Byg Kongsholm Mads Arlien-Søborg Poul Erik Jakobsen Ståle Økland Tom Elert Ulrik Haagerup
Henrik Libak

Henrik Libak

Henrik har en baggrund som direktør i Dansk Supermarked og har i 28 år skabt resultater inden for forretningsudvikling, ledelse og salg for både Føtex, Bilka og Salling. Henrik har siden 2014 været selvstændig i Libak Retail, hvor han tilbyder forskellige services til detailhandlen. Med sit enestående kendskab til detailhandel tilbyder han rådgivning og sparring i forhold til kædeetablering og butiksformidling i alle brancher inden for detail. Henrik er kendt for sin entusiasme og utålmodighed, sine forhandlingsevner, sit mod til at skabe forandringer og sin evne til at skabe resultater gennem godt købmandskab.

Henrik bidrager til Fremtidstanken med erfaring fra retail, salg og service.

Læs artikler
Anne Skare

Anne Skare Nielsen

Anne er en af Skandinaviens førende fremtidsforskere. Med sin store interesse og viden inden for radikal forandring og transformation af tankegang, er hun i høj kurs som foredragsholder og provokatør over hele verden. Hendes hjerte ligger dog hos de mennesker, der ’kan og vil’: Dem, der tør være passionerede for, hvad de gør – og som ved at hårdt arbejde aldrig går af mode. Annes vision er at vinde Nobels Fredspris inden hun dør ved at lære så mange mennesker som muligt, hvordan de forudser fremtiden. Og aldrig vil være bange for den igen. Anne har blandt andet deltaget i DRs populære radioprogram ’Filosoffen, forfatteren og fremtidskvinden’ og har været tv-vært på programmet ’NewScience’ på TV2 News. Anne er uddannet biolog og kandidat i statskundskab, har været medlem af Etisk Råd og er medforfatter på en lang række bøger. I 2003 stiftede hun virksomheden Future Navigator sammen med Liselotte Lyngsø. Dengang som nu er det stadig afgørende for de to stiftere at udvikle en menneskevenlig organisation, hvor individuel originalitet prioriteres lige så højt som det forpligtende fællesskab.

Anne bidrager til Fremtidstanken med viden om fremtidsforskning, omverdensforståelse og visionær ledelse.

Læs artikler
Mads Arlien-Søborg

Mads Arlien-Søborg

Mads er design- og livsstilsekspert samt partner i designbureauet We Made It, hvor han rådgiver virksomheder inden for livsstilsbranchen om fremtidens trends. Han er fast tilknyttet DR, hvor han har været vært i serierne ’Nordiske Rum’, ’De Vilde Huse’ og ’Vilde Hoteller’. Mads arbejder desuden som freelance-skribent på diverse livsstilsmagasiner og bliver ofte brugt som foredragsholder. Blandt andet på Formland-messen, hvor han også har kurateret designområdet One med originalt og nyskabende design af trendsættende virksomheder og spirende designtalenter. Som trendekspert og med sin mangeårige erfaring med mode, livsstil og design bliver han flittigt citeret i danske og internationale magasiner og dagblade. Mads er cand.mag. i Moderne Kultur og Kulturformidling fra Københavns Universitet. Han har en fortid som trendforsker hos pej gruppen, nyhedsredaktør på Bo Bedre og mode­journalist hos Euroman.

Mads bidrager til Fremtidstanken med viden om mode, design og interiør.

Læs artikler
Tom Elert

Tom Elert

Tom er CEO/strategisk direktør hos kommunikationsbureauet 727 communication as og partner i Klean, som beskæftiger sig med marketing, teknologi, forretningsudvikling samt forbrugeradfærd. Bureauet hjælper virksomheder med at skabe forretningsværdi gennem indsigter, strategisk marketing – ofte med afsæt i intelligent anvendelse af teknologi. Tom er ligeledes medejer af og bestyrelses­formand for Delika Food Group A/S, der producerer og forhandler fødevarer til dagligvarebranchen. Han er partner og bestyrelsesformand i AJ Skjern, ligesom han er medlem af business-netværket Executive Forum hos Scandinavian Executive Institute. Tom er uddannet strategic planner, marketing and communi­cations på DRRB-skolen og har en board executive uddannelse fra INSEAD.

Tom bidrager til Fremtidstanken med indsigt i marketing, kommunikation og teknologi.

Læs artikler
Ulrik Haagerup

Ulrik Haagerup

Ulrik er uddannet fra Danmarks Journalist­højskole i Århus og har været både ledende redaktionschef, journa­listisk redaktør og chefredaktør på Jyllands-Posten. I 1990 modtog Ulrik den fornemste journalistiske anerkendelse: Cavlingprisen, og i 2012 blev han Ridder af Dannebrog. Han har efterfølgende drevet firmaet Haagerup Consulting – indtil han i 2002 blev hentet til Nordjyske Medier som chefredaktør. I 2007 kom han til DR, og siden 2010 har han været DRs nyhedsdirektør. Den 1. september 2017 tiltræder Ulrik som direktør i det nystiftede ’Constructive Institute’ placeret på Aarhus Universitet, hvor han skal arbejde med at fremme visionen om konstruktive nyheder – både i Danmark og globalt. Ulrik er desuden forfatter til bøgerne ’En god idé – fik du den?’ og ’En konstruktiv nyhed’.

Ulrik bidrager til Fremtidstanken med perspektiv på samspillet mellem medier, politik og samfund.

Læs artikler
Louise Byg Kongsholm

Louise Byg Kongsholm

Louise er ejer af pej gruppen og fungerer både som administre­rende direktør, chefredaktør, trendekspert, konsulent, forfatter, foredragsholder og trendforsker i pej gruppen. Louise er uddannet cand.merc. med speciale i strategi og ledelse, har tidligere været ansat som strategikonsulent hos Lego og har været en del af pej gruppen siden 2007. Hun er chefredaktør på pej gruppens tre medier; tidsskriftet TID & tendenser samt branchebladene TØJ og 365DESIGN. Som forfatter står hun bag bogudgivelserne ’Trendsociologi’, ’Fra barnevogn til kørestol – livsfaser og forbrug’, ’12 bud på 2012’, ’Cross Channel – fuld integration eller pengene tilbage’, ’Trendsociologi v. 2.0’ samt ‘Cross Channel 2’, som udkom i 2016. Louise er en meget efterspurgt foredragsholder i både Danmark og Norge, og hun citeres ofte i pressen som trendforsker med speciale i forbrugeradfærd, detailhandel, mode og interiør samt fødevarer.

Louise bidrager til Fremtidstanken med indsigt i livsstils-, retail-, og forbrugertrends.

Læs artikler
Poul Erik Jakobsen

Poul Erik Jakobsen

Som grundlægger af pej gruppen har Poul Erik arbejdet med trends og livsstil siden 1975. Efter salget af pej gruppen startede han egen konsulentvirksomhed med fokus på strategi og be­styrelsesrådgivning. Han arbejder i dag som rådgiver, sparringspartner og bestyrelsesmedlem for en række virksomheder herunder Bahne, AV Form og pej gruppen. Poul Erik er en efterspurgt foredragsholder i hele Skandinavien, ligesom han skriver artikler om nye makrotrends til
branchebladene TØJ og 365DESIGN samt tidsskriftet TID & tendenser. En stærk formidlingsmæssig og humanistisk profil har fra begyndelsen været et væsentligt omdrejningspunkt for pej gruppen, hvilket har afsæt i Poul Eriks baggrund som lærer og siden journalist. Dette er fortsat den vision, der kendetegner pej gruppen i dag.

Poul Erik bidrager til Fremtidstanken med erfaring fra livsstilsbrancherne, tidsånd og samfundsudvikling.

Læs artikler
Johannes Andersen

Johannes Andersen

Johannes er lektor i almen samfundsbeskrivelse/politologi ved Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet. Hans forskning fokuserer primært på
emner som undervisningssystemet, arbejdsmarkedet, vælgeradfærd, demo­krati og politik. Johannes har et imponerende forfatterskab bag sig i form af artikler, bøger og konferencebidrag, og han har blandt andet skrevet bogen ’Hverdagens centrifuge – det daglige liv og den moderne livsform’. Johannes er ligeledes en af landets mest benyt­tede foredragsholdere inden for emnerne unge, tendenser og samfund. Dette skyldes ikke mindst, at hans foredrag rammer bredt, og at han forstår at formidle budskabet på en både oplysende og underholdende måde. Han er desuden formand for Teater Nordkraft, bestyrelsesmedlem i Hovedland, Spar­invest og Avisen.dk. Derudover er Johannes aktiv som musiker og har udgivet tre albums: ’Natten er nær’, ’Mellem skyernes skygger’ og senest ’Byens bånd’, som udkom sidste år.

Johannes bidrager til Fremtidstanken med perspektiv på samfund og politik samt god musik.

Læs artikler
Frank Høedt

Frank Høedt

Til denne specialudgave af TID & tendenser har den grafiske facilitator og idegenerator Frank Høedt produceret de gennemgående illustrationer til artiklerne. Frank har 23 års erfaring med ideudvikling, penselstrøg og konkret problemløsning fra virkelighedens turbulente reklameverden. Han har tidligere været senior art director hos Lego, Zupa Recommended og Envision. I dag bruger han sin tid på grafisk facilitering, idegenerering samt konkret opgaveløsning. Her hjælper han virksomheder med at se deres visuelle udtryk og marketingmateriale på en ny og anderledes måde samt skabelse af idegrundlag og rådgivning via ’visuel kommunikation’. Han betegner sig selv om ’visuel tolk’ med sine illustrationer af kunderejser og koncepter.

Frank bidrager til denne specialudgave af TID & tendenser med sine finurlige og fantasifulde tegninger.

Indhold

Her finder du indholdsfortegnelsen for TID & tendenser no. 1 specialudgaven. Klik på overskrifterne og læs artiklerne på tidogtendenser.dk. Du skal være abonnent for at læse artiklerne. Når du er abonnent modtager du også det fysiske tidsskrift på 132 sider.

Køb tidsskriftet her
Tegning lavet af Frank Høedt for TID & tendenser no. 01 2017

Fakta

Befolkning frem mod 2025

Louise Byg Kongsholm tegner et billede af, hvordan befolkningen vil udvikle sig i de kommende år.

Urbanisering frem mod 2025

Hvad sker der med samfundet, når befolkningen i stigende grad bosætter sig i byer? Det sætter Louise Byg Kongsholm fokus på.

Tegning lavet af Frank Høedt for TID & tendenser no. 01 2017

Samfund

Tilstedeværelse i flæng

I en verden med konstant tilstedeværelse ser Johannes Andersen en risiko for, at vi kommer til at mangle tilhørsforhold.

Hvad vil det egentlig sige at være dansk?

Ifølge Mads Arlien-Søborg kommer vi under pres, når arv, nation, kultur og sprog ikke længere definerer, hvem vi er.

Loge-samfundet

Johannes Andersen peger på, at den sociale praksis baseret på logernes logik breder sig mere og mere.

Når kloden rækker ud efter udødelighed

Vejen frem mod 2025 bliver præget af jagten på ungdom­melighed, mobilitet og sociale bevægelser, vurderer
Johannes Andersen.

2025: Generation Alpha er blevet teenager

Louise Byg Kongsholm giver indsigt i, hvad den digitale generation Alpha er for en størrelse.

Fra pension til pause: Alderdommen er aflyst

Pensionsbegrebet et håbløst begrænsende. Anne Skare Nielsen belyser udfordringerne ved det gamle industrisamfundsbegreb.

Den konstruktive journalist

Alt for mange nyheder bliver produceret gennem slidte linser. Ulrik Haagerup fastslår, at det er tid til at pudse de redaktionelle briller.

Tidsånd

Dygtige mennesker i dumme organisationer

Anne Skare Nielsen sætter spørgsmålstegn ved, om den klassiske måde at organisere virksomheder på fortsat fungerer.

Fremtiden er aflyst

Poul Erik Jakobsen forudser, at lægen kommer til at ordinere store mængder ’Kig ud af vinduet’ på recept i de kommende år frem mod 2025.

Fremtidens hotteste fritidsaktivitet: Kedsomhed

Hvorfor skal alt være nyt, spændende og hurtigt? Louise Byg Kongsholm stiller skarpt på kedsomhed som en ny stor trend.

Tegning lavet af Frank Høedt for TID & tendenser no. 01 2017

Forbrug

Postdemografisk segmentering

I fremtiden bør vi ifølge Louise Byg Kongsholm stile efter livsstilsfællesskaber, interesser og værdier i forhold til segmentering.

Urbanisering på speed skærper samfundets A- og B-hold

Henrik Libak dykker ned i en stærkt intensiveret urbanisering, som betyder gårdbutikker i byerne og discountkæder på landet.

Fra detailformat til løsningsformat

Mindre friktion, mere convenience og markant mere service. Sådan ser fremtidens detailhandel ud, mener Louise Byg Kongsholm.

Superbutikkerne kommer

I de seneste årtier er flere detailkæder tromlet frem. Henrik Libak anslår, at nye spillere vil sætte endnu flere af de gamle kæder under pres.

Reklamechefen er død

At orkestrere markedsføring på tværs af alle kanaler kræver ifølge Tom Elert helt nye kompetencer samt en holistisk tankegang.

Marketing og salg i en digital fremtid

Tom Elert peger på, at fremtidens kundeoplevelser hele vejen igennem skal være forførende – på den gode måde.

Design

Stor risiko for tab af fascinationskraft

Design og mode har tabt pusten i forhold til teknologi, gadgets og apps, som Poul Erik Jakobsen betragter
som det nye sort.

Fremtidens designtrends

Mads Arlien-Søborg præsenterer udforskning af og eksperimentering med nye materialer som en ny
stor trend inden for design.

Forestil dig, at du en hub i et kæmpe netværk

I fremtiden er dit liv, og alt det du omgiver dig med, koblet op til et stort netværk. Tom Elert giver overblikket over begrebet ’Connected Living’.

Tilbage til fremtiden

Romantik og nostalgi har styret de æstetiske brancher i mange år. Poul Erik Jakobsen tror på, at fremtids­-rebellerne nu atter tager over.

Køb tidsskriftet her
Tegning lavet af Frank Høedt for TID & tendenser no. 01 2017
Tegning lavet af Frank Høedt for TID & tendenser no. 01 2017

Til dig, der er abonnent

Dette er en specialudgave af TID & tendenser som kigger frem mod 2025, som du helt automatisk får tilsendt som abonnent på trenduniverset. Endnu engang får du fuld valuta på fremtidskontoen og noget at tænke over – enten i dit privat- eller erhvervsliv. Der er mulighed for at tilkøbe ekstra udgaver til specialpris, hvis du mener, at andre bør beriges med samme mængde viden, perspektiv og provokation.

Log ind og læs artiklerne online

Har du ikke abonnement?

TID & tendenser udkommer fire gange om året og er spækket med tidsånd, trends og fremtidsbilleder. Men denne specialudgave har vi lyst til at dele med mange flere, og derfor distribueres den til en større skare. Vi har sendt den til udvalgte redaktioner og meningsdannere, og vi sælger den derudover i løssalg til alle, der har lyst til at vide mere om fremtiden. Måske kender du andre, der kunne bruge samme indspark? Eller også tænker du, at et fast abonnement på fremtiden er noget for dig selv?

Køb abonnement