Se tilbage på udviklingen inden for detailhandel de seneste 10 år – og fremskriv den 10 år mere. Skræmmende? Eller spændende?

Se tilbage på udviklingen inden for detailhandel de seneste 10 år – og fremskriv den 10 år mere. Skræmmende? Eller spændende?

For mange har de seneste år været præget af en spændende og udfordrende udvikling og for andre et sandt mareridt. På meget kort tid er definitionen af det at drive detailhandel blevet ændret radikalt. En nye økonomisk virkelighed og den teknologiske udvikling har samlet set skabt en cocktail, der har ændret detailhandel for altid.

Nogen når hurtigt frem til den konklusion (eller skrækscenarie), at den fysiske butik vil afgå ved døden, og at nethandel tager over. Det er en fejlagtig konklusion. Der er stadig behov for den fysiske verden. Der er bare ikke længere plads til middelmådighed og evig gentagelse af forældede koncepter. Nutidens forbrugere søger dybere og mere meningsfyldte oplevelser. Det er ikke kun selve produktet, men hele oplevelsen, der er vigtig. Samtidig er skellet mellem online og offline blevet mindre tydeligt over tid. Flere kanaler og integration er dermed blevet nøgleordene.

Tre overordnede trends tegner billedet for fremtidens detailhandel. De tre er ikke gensidigt udelukkende – og opfyldelsen af mere end én af dem, giver en stærk fremtid:

Specialisering:

Trenden går mod mere ”kant”. Vi har ikke brug for endnu en række ”copy-paste” konceptbutikker, der ligner alle andre. Idéen bag den enkelte butik skal være knivskarp og gennemført helt ned til mindste detalje. Faktisk kan man overføre tankegangen fra et museum, hvor en kurator står for en nøje udvælgelse af kunststykker, så de passer til en bestemt udstilling/tema. Inden for detailhandel bliver butiksindehaveren og indkøberen butikkens kurator – og derfor taler man også om ”kurateret retail”. Der findes mange spændende butikker, der sagtens kan fungere (og tjene penge). Fælles for dem alle er, at de har noget specielt at byde på – lige fra livsstilsfællesskaber, lokal forankring, skjulte identiteter til rullende temaer etc.

Cross-channel:

De flotte vækstrater for nethandel betyder, at nogen når frem til den konklusion, at nethandlen overtager det hele. Det er ikke rigtigt. Inden længe vil vi nå et naturligt balancepunkt mellem online- og offline shopping. Nogen mener, at den naturlige balance ligger omkring 30/70 for off/online, andre lidt mindre eller mere. Men der er ingen grund til at se de to verdener som konkurrenter. De kan begge tilbyde noget unikt og supplere hinanden.
Mange har indset potentialet i en multikanalstrategi. Men det er de færreste, der tager skridtet fuldt ud. Rent teoretisk skelner man mellem multi-channel, hvor man har to separate kanaler, der ikke taler sammen, og som opleves som separate. Cross-channel er næste skridt, hvor kanalerne er integreret og ses som to sider af samme sag. Og det er her magien opstår.

PS: Cross channel er ikke det samme som omni channel. Og omni channel marketing er ikke det samme som omni channel retail. Emnet kræver, at man holder tungen lige i munden, når man taler begreber. Og derfor har vi skrevet en hel bog om det. Se mere på www.crosschannel.dk

Digital integration:

Moderne teknologi giver den fysiske butik en masse nye og spændende muligheder. Det er sådan set ikke teknologien i sig selv, der giver en masse muligheder, men forbrugernes adfærd. Uden forbrugernes hurtige adaption af ny teknologi, ville den ikke blive implementeret i butikkerne. Med den nye teknologi bliver butikkerne mere smarte – med både øget interaktion, oplevelse og omsætning som resultat. Mulighederne er uendelige og rækker lige fra mobile POS-enheder, så kunderne betaler på stedet, over GPS’er i stormagasiner til store interaktive skærme, hvor det komplette vareudvalg vises eller interaktive butiksfacader, der giver en oplevelse uden for åbningstid.