Blot de sidste fem år er der sket så meget med detailhandlen, at det kan være grænseoverskridende nok blot at fremskrive udviklingen – altså lade den fortsætte med samme hast fem år mere.

Hvad byder fremtiden på for dansk detailhandel?

Det har vi forsøgt at komme med et bud på i bogen ‘Cross Channel – fuld integration eller pengene tilbage’. Se mere på www.crosschannel.dk og læs lidt med her.

Blot de sidste fem år er der sket så meget med detailhandlen, at det kan være grænseoverskridende nok blot at fremskrive udviklingen – altså lade den fortsætte med samme hast fem år mere. Problemet er, at en fremskrivning ikke er nok. Udviklingen sker ofte i store ryk, som kan være svære at forudsige og forberede sig på.

Lige meget hvad, så kræver fremtiden masser af udsyn, kreativitet og ikke mindst investeringer, som ikke nødvendigvis giver afkast fra dag ét.

Vi kan selvfølgelig altid kigge på, hvad de kaster sig over i det store udland, og forsøge at følge trop. Men så knækker vi med stor sandsynlighed halsen i den konstante jagt efter den næste nye ting – også selv om det måske slet ikke giver mening på det danske marked.

Vi skal – her i Danmark – ikke nødvendigvis være først med alting. Vi har det fint med at være en ”fast second”. Men selv den position kræver mod og hårdt arbejde.

To scenarier for fremtiden

  1. Dansk detailhandel får styr på sagerne, rykker cross channel og tager med succes konkurrencen op med udlandet, da den fysiske tilstedeværelse og lokale forankring er en positiv differentiator .
  2. Det går for langsomt, og dansk detailhandel bliver kvast af de lavere indkøbspriser og den større volumen, som udlandet disker op med.

I det første scenarie vinder forbrugeren, fordi det giver bedre udvalg, flere muligheder, gode priser, god service, en lokal købsoplevelse og skaber danske arbejdspladser. Dansk detailhandel vinder altså også.

Det første scenarie er understøttet af, at vi er gode second movers, at vi godt ved, at det er det rigtige for samfundet og for os selv at bevare de lokale butikker, og at alt ikke nødvendigvis er godt, bare fordi det kommer fra udlandet.

I det andet scenarie vinder forbrugeren også, fordi det giver bedre priser og tilstrækkelig god levering. Den danske skatteyder taber, fordi arbejdspladser og skatteindtægter flytter til udlandet.

Det andet scenarie er understøttet af, at danske detailhandlere er for langsomme og konservative til at investere i det omfang, det er nødvendigt. Desuden er de danske forbrugere illoyale og går efter laveste pris.

Konklusionen er, at vi endnu ikke ved, om scenarie 1 eller 2 vinder, men at det bliver uhyre spændende at følge med de næste år. Det er også rigtig interessant at se, om vi i nogle brancher ser scenarie 1 som en vinder, mens det i andre brancher er scenarie 2. Det kunne sagtens være tilfældet, og det kunne sagtens afgøres af, hvor cross channel håndteres dygtigst kontra en simpel pure player-strategi.

Investing ahead of the curve (forklaret for dummies og blondiner)

Udtrykket ”investing ahead of the curve” stammer egentlig fra racerløb. Der er to muligheder, når man nærmer sig et sving: 1. Man kører ind i svinget med høj fart, bremser op rundt i svinget for så at træde på speederen på vejen ud af svinget eller 2. Man bremser hårdt inden svinget, kører i lav fart i den første del af svinget og accelerer så på vej ud af svinget. Resultatet af den første løsning er, at man kommer ud af svinget i lav fart, mens man i den anden løsning kommer ud af svinget i høj fart.

Denne tanke kan overføres til investeringerne i detailhandlen. Den vej, der ellers gik så pænt ligeud, har pludselig taget et stort sving; krævende forbrugere, flere kanaler etc. Og der ligger flere sving forude. Så hvordan kører I ind i svingene?

Hvis man for eksempel er kørt stærkt af sted med et separat online-projekt og ikke har forudset, at kanalerne skal integreres, så kører man ind i svinget med høj fart og er tvunget til at bremse hårdt op for ikke at køre galt. Resultatet, er at man kommer langsomt ud – og at andre, der valgte at bremse tidligt – overhaler en indenom.

Det er altså langt bedre at bremse op, inden man kaster sig ud i nye investeringer, orientere sig, forudse næste skridt og gøre sig klar til at køre mere roligt gennem kurven – og så skyde af sted med fuld fart derefter.

Hvis cross channel var den første kurve, så kommer der flere forude. For hvad med Click & Collect, Endless Aisles, Mobile Shopping, Responsive etc.