Da vi skrev den første bog i 2014, talte mange detailhandlere i vores netværk om deres planer om cross channel.

Da vi skrev den første bog i 2014, talte mange detailhandlere i vores netværk om deres planer om cross channel.

Relativt få havde taget det store spring ud i cross channel, men mange havde lavet mindre forsøg med: satset mere på deres webshop, lavet websitet responsivt, nogle havde lavet en app, og butikkerne havde fået nye skilte med bedre information om online-butikken.

Af Louise Byg Kongsholm og Martin Frederiksen, forfattere til bogen ”Cross channel version 2.0” fra sommeren 2016. En opfølger til bestselleren fra 2014.

Den første bog blev udsolgt allerede inden sommerferien. Interessen var overvældende og andet oplag blev udsolgt på få måneder. Vi reviderede bogen og udgav tredie oplag. Så kiggede vi os tilbage – der var gået et år, og dansk detailhandel havde taget cross channel til sig. Vi var enige om, at det ikke var en god idé at udgive fjerde oplag. Det ville være mere fair overfor branchen at lave en ny bog med nye nøgletal og nye case stories. Så meget var der sket.

Undervejs var det let at holde øje med udviklingen. Vi har udgivet vores egne historier på crosschannel.dk og fået god feedback. Mange andre onlinemedier skriver også om både butikker og teknologi.

Desuden har vi holdt over 100 foredrag for langt over 5.000 deltagere i løbet af de to år, der er gået. Og selv de langsomste og mest konservative brancher er kommet med. Vi har holdt foredrag for apotekere, guldsmede og optikere – og de er alle begyndt at tænke cross channel. Alle tre brancher har vi og er vi involveret i mens denne nye bog sendes i tryk.

Noget der berører alle

Alle er blevet berørt af cross channel. Også de, der troede at det ikke var et område, de burde interessere sig for. Vi er blevet inviteret til foredrag, møder og workshops også i de mindre byer, men det tager længere tid at omstille sig end de fleste tror.

Samtidig ender mange af diskussionerne om, hvordan man tiltrækker flere kunder til bymidten og konkurrerer med cross channel overraskende nok om, hvordan man kan opkræve flere penge for parkering i midtbyen. Vi undrer os.

Der er også mange initiativer igang, både med midler fra EU, staten og kommunerne. Flere erhvervsskoler er begyndt at undervise i cross channel, og nu skal der laves en PhD på CBS. Men der er ingen samlet indsats, og vi tænker at alle ville være bedre stillet, hvis alle de mindre projekter blev koordineret.

Hvis vi ikke selv gør vores yderste for at blive frontløbere i Europa på cross channel, skal andre nok sørge for at sætte os under pres. De store onlineaktører kommer til at åbne fysiske butikker, og de har verdens bedste logistiksystemer, der kan konkurrere med enhver dansk detailhandler.

Hvad vi forbrugere i virkeligheden gerne vil have, er verdens mest spændende butikker, med de bedste oplevelser, og den mest kvalificerede service. Vi vil også gerne købe online, men det er kombinationen, der vil gøre os glade – og det vil gøre varens pris langt mindre vigtig.