Søndag er en helligdag. Eller det var det engang. I dag har de fleste butikker i USA åbent om søndagen og udviklingen går i samme retning herhjemme.

Søndag er en helligdag. Eller det var det engang. I dag har de fleste butikker i USA åbent om søndagen og udviklingen går i samme retning herhjemme.

Læs nedenstående beskrivelse af hvad der sker i det forjættede shopping-land og vær sikker på, at det samme sker hos os inden længe.

Om søndagen er den store familieaktivitet den ugentlige shoppingtur – og her har de fysiske butikker i USA i nogle år haft en konkurrencemæssig fordel. Netbutikkerne leverede ikke varer ud om søndagen og derfor kunne nye varer kun købes i fysisk butik, hvis varerne skulle bruges her og nu.

Men det har Amazon ændret på, for nu leverer de også om søndagen. Via en samarbejdsaftale med det amerikanske postvæsen, USPS, der er lige så presset som det danske postvæsen, deles der nu i stor stil pakker ud om søndagen – en position, som postvæsenet håber kan blive deres redning i en kamp, de ellers har tabt til FedEx og UPS.

For de fysiske butikker betyder det, at en væsentlig konkurrencemæssig fordel er væk. Jagten på de sidste kilometer (last mile obsession) er sat ind, og argumentet med ikke at bestille online sidst på ugen, på grund af lang leveringstid hen over weekenden, er væk.

Google Express med levering samme dag og Amazons mange nybyggede lokale distributionscentre er et tegn på, at leveringstiden presses ned på et minimum i USA og at der kæmpes til sidste mile.

Fysisk detailhandel får altså lige strammet skruen endnu mere, og det bliver endnu vigtigere at forstå forbrugernes adfærd – både før de kommer i butikken, under besøget i butikken og efter. Målet må være at forbedre købsoplevelsen og sikre, at de kommer igen (og spreder det positive budskab).

Nogen, der tør gætte på, hvornår søndagslevering for alvor kommer til Danmark?