Vi har talt med Ståle Økland, norsk forfatter og foredragsholder. Han har studeret sociologi, historie og tysk og begyndte sin karriere i reklamebranchen. I 2007 etablerede han trendbureauet Domene Fem.

Hvordan arbejder en trendforsker? Hvad er en trend egentlig? Hvorfor og hvordan bliver man trendforsker? Og hvordan spotter og analyserer de selv trends?

Vi har talt med Ståle Økland, norsk forfatter og foredragsholder. Han har studeret sociologi, historie og tysk og begyndte sin karriere i reklamebranchen. I 2007 etablerede han trendbureauet Domene Fem.

Dette er et lille uddrag af bogen ’Trendsociologi v. 2.0’ udgivet af pej gruppen. Køb bogen her

Hvorfor og hvordan blev du en trendforsker?
Det var delvis på grunn av en tilfeldighet, men særlig på grunn av nysgjerrighet på fremtiden. Jeg er dypt fascinert av endring, bevegelse og hvordan mennesker velger å leve sine liv.

Hvorfor er det vigtigt at arbejde med trends?
Fremtiden er vanskelig å spå, men vi må aldri gi opp! Vi må fortsette å lete etter mønstrene, som den enkeltstående statistikken ikke avslører. God informasjon er viktig for å skape gode beslutninger og et bedre samfunn. Trender forteller oss mye om hva mennesker tenker og hva som opptar dem.

Hvad er en trend?
En trend skiller seg fra en døgnflue (fad) ved at dens varighet og utstrekning er lengre. Når man snakker om et trendskifte, endres måten vi tenker og handler på. Det er forskjellen på mote og trender.

Hvilke typer af trends interesserer dig mest?
Mye av verdensutviklingen, men også mange mindre trends, kan forklares dersom man forstår økonomi, handel og teknologi. Derfor interesserer jeg meg i stor grad for disse områdene. Men måten vi forholder oss til arbeid og fritid er også svært interessant.

Hvordan og hvor spotter og arbejder du med trends?
Jeg reiser mye rundt i verden, både for å holde foredrag og for å gjøre research. Jeg prøver å komme i kontakt med mennesker som gjør en forskjell og holder tett kontakt med vitenskapsmiljøer, firstmovers og forskere.

I sommeren 2015 udgav pej gruppen den ultimative grundbog i trendforskning. Da den er en grundbog får den (forhåbentlig) en lang levetid.

Bogen består af tre dele:
1. Teori om og praktisk beskrivelse af, hvad en trend er, hvordan den spredes og hvilken effekt den kan have. Her er det alt lige fra de store gigatrends til de små døgnfluer, der er dækket ind ligesom industritrends, kategoritrends, forbrugertrends mv. beskrives.

2. Interview med 17 af verdens bedste trendforskere ud fra grundlæggende spørgsmål om, hvordan de definerer en trend, hvordan de arbejder med dem og hvordan de er endt i denne profession.

3. Praktisk procesbeskrivelse (5 faset proces) med konkrete metoder og værktøjer til selv at arbejde med trends.

Over de kommende måneder vil jeg (og pej gruppens medier både online og offline) dele lidt mere af indholdet med læserne/følgerne og her er således første lille historie baseret på de mange interviews.

Skulle der være nogen, der er interesseret i at få hele bogen i hånden selv (den er på 400 sider), så kan den købes her