Cathrine Gro Frederiksen, dansk konceptudvikler og ejer af rådgivningsfirmaet Alikelihood, fortæller her om sin vej ind i trendforskning.

Hvordan arbejder en trendforsker? Hvad er en trend egentlig? Hvorfor og hvordan bliver man trendforsker? Og hvordan spotter og analyserer de selv trends?

Cathrine Gro Frederiksen, dansk konceptudvikler og ejer af rådgivningsfirmaet Alikelihood, fortæller her om sin vej ind i trendforskning.

Dette er et lille uddrag af bogen ’Trendsociologi v. 2.0’ udgivet af pej gruppen. Køb bogen her

Hvorfor og hvordan blev du trendspotter?

Jeg er god til at se potentialet og det ’næste skridt’ for de her ting, fordi jeg formår at opfatte sammenhænge. I lang tid gik jeg og tænkte, at alle de her ideer, jeg fik, skulle iværksættes af mig. Men så fandt jeg på et afløb: At blive trendspotter og bruge mine kompetencer til at hjælpe andre med service-, produkt- og forretningsudvikling.

Hej Cathrine Gro Frederiksen – Hvorfor er det vigtigt at arbejde med trends?

Det er vigtigt for virksomheder at forstå trends, og hvordan de opstår og udvikler sig. Uden at have en forståelse for det, kan de ende med at jagte de forkerte kunder på det forkerte tidspunkt eller simpelthen investere deres udviklingspenge forkert. Jeg rådgiver altid mine kunder til at bruge trends til at forstå tidsånden og så udvikle deres eget bidrag til den stemning, der er i samfundet.

Hvad er en trend?

Jeg definerer en trend som en idé, der har større medvind end andre spøjse ideer. En trend er i min verden noget, som en gruppe i samfundet dyrker. I starten oftest i små grupper, men sidenhen i større grupper.

Hvilke typer af trends interesserer dig mest?

Mit speciale på nuværende tidspunkt er mikrotrends, og de er sjove at arbejde med, da de giver mig mulighed for konstant at være på udkig efter nye trends. De er også interessante, fordi de kan omsættes kommercielt med det samme. Hvis man har en god forståelse for tidsånd og trends, så kan man nemmere navigere og skitsere strategi og potentialer.

Hvordan og hvor spotter og arbejder du med trends?

Jeg elsker at blive sat ind i en ny kontekst, som at rejse til et nyt land eller skulle undersøge et nyt område/industri og spotte nye strømninger der. Jeg meget aktiv online. Jeg scanner relevante medier, social medier og blogs ugentlig i jagten på i jagten på et overblik. Trendspotting handler om at kunne se sammenhænge, skelne mellem relevant og irrelevant, se mønstre og beskrive dem. Og det er krævende, men sjovt.

I sommeren 2015 udgav pej gruppen den ultimative grundbog i trendforskning. Da den er en grundbog får den (forhåbentlig) en lang levetid.

Bogen består af tre dele:

1. Teori om og praktisk beskrivelse af, hvad en trend er, hvordan den spredes og hvilken effekt den kan have. Her er det alt lige fra de store gigatrends til de små døgnfluer, der er dækket ind ligesom industritrends, kategoritrends, forbrugertrends mv. beskrives.

2. Interview med 17 af verdens bedste trendforskere (deriblandt Cathrine Gro Frederiksen) ud fra grundlæggende spørgsmål om, hvordan de definerer en trend, hvordan de arbejder med dem og hvordan de er endt i denne profession.

3. Praktisk procesbeskrivelse (5 faset proces) med konkrete metoder og værktøjer til selv at arbejde med trends.

Over de kommende måneder vil jeg (og pej gruppens medier både online og offline) dele lidt mere af indholdet med læserne / følgerne. Her er således første lille historie baseret på de mange interviews.

Skulle der være nogen, der er interesseret i at få hele bogen i hånden selv (den er på 400 sider), så kan den købes her