Vi har talt med Maria Mackinney-Valentin, dansk lektor i mode- og trendteori ved Kunstakademiets Designskole, hvor hun forsker i forbrugeradfærd især med fokus på køn, identitet og etnicitet.

Hvordan arbejder en trendforsker? Hvad er en trend egentlig? Hvorfor og hvordan bliver man trendforsker? Og hvordan spotter og analyserer de selv trends?

Vi har talt med Maria Mackinney-Valentin, dansk lektor i mode- og trendteori ved Kunstakademiets Designskole, hvor hun forsker i forbrugeradfærd især med fokus på køn, identitet og etnicitet.

Dette er et lille uddrag af bogen ’Trendsociologi v. 2.0’ udgivet af pej gruppen. Køb bogen her

Hej Maria Mackinney-Valentin – Hvorfor og hvordan blev du en trendforsker?

Jeg har altid været lidt til en nørdet side, så det var helt fantastisk heldigt, da jeg fik mulighed for at lave en ph.d. på Kunstakademiets Designskole i trends. Jeg har en dyb fascination af, hvordan vi mennesker kommunikerer identitet til hinanden. Beklædning er jo almen­-menneskeligt og den måde vi klæder os, fungerer som et ekstra og højst personligt lag hud, som vi selv vælger. Derfor er mode et ideelt sted at undersøge nye strømninger i forbrugeradfærd specielt i forhold til temaer som status og køn.

Hvorfor er det vigtigt at arbejde med trends?

En trend er jo ikke en selvstændig organisme, der drøner rundt iblandt os af egen fri vilje. Trends kommer ud af en række behov, vi som mennesker har – sociale, psykologiske, kulturelle, kropslige og økonomiske. Jeg forsker primært i mode og identitet med udgangspunkt i studier af aktuelle trends. Det giver et indblik i de skiftende strategier, som forbrugere har til at kommunikere, hvem de er – eller snarere hvem de gerne ville være.

Hvad er en trend?

En trend er en tendens til, at nogen gør noget over et stykke tid. Det er en meget løs og åben definition, men det er i sagens natur vanskeligt at definere noget, der er karakteriseret ved forandring. Trends handler altså om smagsfællesskaber, der hele tiden ændrer sig i større eller mindre grad.

Hvilke typer af trends interesserer dig mest?

Jeg er primært interesseret i massefænomener. Jeg synes, det er fascinerende, når mange mennesker har et markant sammenfald i smag – det kan være specifikke beklædningsgenstande, sammensætninger af tøj mv.

Hvordan og hvor spotter og arbejder du med trends?

Jeg arbejder ikke med at spotte trends, men med at analysere dem. Det kan være observation på gaden, i medier eller i subkulturer.

I sommeren 2015 udgav pej gruppen den ultimative grundbog i trendforskning. Da den er en grundbog får den (forhåbentlig) en lang levetid.

trendforsker

1. Teori om og praktisk beskrivelse af, hvad en trend er, hvordan den spredes og hvilken effekt den kan have. Her er det alt lige fra de store gigatrends til de små døgnfluer, der er dækket ind ligesom industritrends, kategoritrends, forbrugertrends mv. beskrives.

2. Interview med 17 af verdens bedste trendforskere ud fra grundlæggende spørgsmål om, hvordan de definerer en trend, hvordan de arbejder med dem og hvordan de er endt i denne profession.

3. Praktisk procesbeskrivelse (5 faset proces) med konkrete metoder og værktøjer til selv at arbejde med trends.

Over de kommende måneder vil jeg (og pej gruppens medier både online og offline) dele lidt mere af indholdet med læserne / følgerne og her er således første lille historie baseret på de mange interviews.

Skulle der være nogen, der er interesseret i at få hele bogen i hånden selv (den er på 400 sider), så kan den købes her