Vi har taget en snak med Mads Arlien-Søborg, dansk design- og livsstilsekspert, cand.mag og partner i designbureauet We Made It, hvor han rådgiver virksomheder om fremtidens trends.

Hvordan arbejder en trendforsker? Hvad er en trend egentlig? Hvorfor og hvordan bliver man trendforsker? Og hvordan spotter og analyserer de selv trends?

Vi har taget en snak med Mads Arlien-Søborg, dansk design- og livsstilsekspert, cand.mag og partner i designbureauet We Made It, hvor han rådgiver virksomheder om fremtidens trends.

Dette er et lille uddrag af bogen ’Trendsociologi v. 2.0’ udgivet af pej gruppen. Køb bogen her

Hvorfor og hvordan blev du en trendforsker?

Det skete mere eller mindre ved et tilfælde. Jeg søgte oprindeligt en stilling som journalist hos DTB, men blev i stedet tilbudt en stilling som trendkonsulent. Kort tid efter blev jeg tilbudt job hos pej gruppen som trendforsker. I årene hos pej gruppen fik jeg min egentlige ‘uddannelse’ som trendforsker.

Hvorfor er det vigtigt at arbejde med trends?

Det skyldes nok lysten til at kigge ind i fremtiden, som til dels styres af en nysgerrig natur.  Det er spændende at arbejde på ’forkant med tiden’. Som trendforsker går du ikke den samme vej, som alle andre går – du må udforske de veje, som andre ikke tager.

Hvad er en trend?

I min typologi skelner jeg mellem mikrotrends og makrotrends. Mikrotrends er kortvarige (op til 3-5 år), mens makrotrends er mere langtidsholdbare (typisk 5-10 år). Mikrotrends er forholdsvis konkrete, aflæselige fænomener inden for eksempelvis mode eller design. Makrotrends tager udgangspunkt i større strømninger – eksempelvis den økonomiske eller samfundsmæssige udvikling.

Hvilke typer af trends interesserer dig mest?

Med årene har jeg bevæget mig hen imod at arbejde med længerevarende tendenser – makrotrends. Det skyldes nok min akademiske baggrund. Jeg er uddannet til at analysere og formidle samfunds- og kulturstrømninger. Jeg startede med at analysere kortere trends, men har fundet en større akademisk og intellektuel udfordring ved at arbejde med makrotrends.

Hvordan og hvor spotter og arbejder du med trends? 

Jeg rejser meget, hvilket er en glimrende måde at hente ny viden. Bøger og artikler er ligeledes vigtige kilder i forhold til at holde sig opdateret – særligt når man arbejder med makrotrends. Som erfaren trendforsker oparbejder man gennem årene et netværk af mennesker, som man deler erfaringer med. Dette netværk er ligeledes en vigtig kilde.

I sommeren 2015 udgav pej gruppen den ultimative grundbog i trendforskning. Da den er en grundbog får den (forhåbentlig) en lang levetid.

Bogen består af tre dele:

1. Teori om og praktisk beskrivelse af, hvad en trend er, hvordan den spredes og hvilken effekt den kan have. Her er det alt lige fra de store gigatrends til de små døgnfluer, der er dækket ind ligesom industritrends, kategoritrends, forbrugertrends mv. beskrives.

2. Interview med 17 af verdens bedste trendforskere ud fra grundlæggende spørgsmål om, hvordan de definerer en trend, hvordan de arbejder med dem og hvordan de er endt i denne profession.

3. Praktisk procesbeskrivelse (5 faset proces) med konkrete metoder og værktøjer til selv at arbejde med trends.

Over de kommende måneder vil jeg (og pej gruppens medier både online og offline) dele lidt mere af indholdet med læserne / følgerne og her er således første lille historie baseret på de mange interviews.

Skulle der være nogen, der er interesseret i at få hele bogen i hånden selv (den er på 400 sider), så kan den købes her