Henrik Vejlgaard, dansk cand.scient.pol og forfatter til seks bøger, herunder “På sporet af en trend”, der er udgivet i mere end 30 lande, giver her sit bud.
Hvordan arbejder en trendforsker? Hvad er en trend egentlig? Hvorfor og hvordan bliver man trendforsker? Og hvordan spotter og analyserer de selv trends?
Henrik Vejlgaard, dansk cand.scient.pol og forfatter til seks bøger, herunder “På sporet af en trend”, der er udgivet i mere end 30 lande, giver her sit bud.
Dette er et lille uddrag af bogen ’Trendsociologi v. 2.0’ udgivet af pej gruppen. Køb bogen her
Hvorfor og hvordan blev du en trendforsker?
Min interesse har hele tiden været at forstå trendprocessen, for forstår man den, så har man nøglen til at kunne arbejde med alle former for trends. Jeg valgte at skrive bøger, fordi jeg gerne ville være med til at uddanne praktikere til at kunne arbejde med trends ud fra en metodisk tilgang, for kun på den måde kan trendprofessionen opnå troværdighed.
Hvorfor er det vigtigt at arbejde med trends?
Trends er nøglen til megen innovation, især den innovation som præger de såkaldte kreative brancher. Det er en social proces, og det er den proces, som trendsociologien ønsker at analysere og forstå.
Hvad er en trend?
Trends handler om menneskelig adfærd. Uanset hvordan man ellers så måtte arbejde med trends, og hvad man end måtte kalde sig, så handler trends om, at mennesker lader sig inspirere af hinanden, og at kreative virksomheder lader sig inspirere af trendsætterne, fordi sidstnævnte sætter dagsordenen for forbruget fremadrettet.
Hvilke typer af trends interesserer dig mest?
Min interesse går på hele trendprocessen, ikke kun starten af trendprocessen, som de fleste, der arbejder med trends, har fokus på. Jeg har mest arbejdet med at rådgive om, hvornår noget nyt bliver mainstream. Det er nemlig det centrale kommercielt set for mange virksomheder, der ikke hele tiden skal være først med det nyeste.
Hvordan og hvor spotter og arbejder du med trends?
Jeg følger den 10-trins metode, som jeg har dokumenteret i min bog “På sporet af trend”. Trends skabes af trendsætterne, og derfor er det dem, man skal observere. At kunne bruge observationsteknik som metode er det centrale i den praktiske del af trendsociologien.
I sommeren 2015 udgav pej gruppen den ultimative grundbog i trendforskning. Da den er en grundbog får den (forhåbentlig) en lang levetid.
Bogen består af tre dele:
1. Teori om og praktisk beskrivelse af, hvad en trend er, hvordan den spredes og hvilken effekt den kan have. Her er det alt lige fra de store gigatrends til de små døgnfluer, der er dækket ind ligesom industritrends, kategoritrends, forbrugertrends mv. beskrives.
2. Interview med 17 af verdens bedste trendforskere ud fra grundlæggende spørgsmål om, hvordan de definerer en trend, hvordan de arbejder med dem og hvordan de er endt i denne profession.
3. Praktisk procesbeskrivelse (5 faset proces) med konkrete metoder og værktøjer til selv at arbejde med trends.
Over de kommende måneder vil jeg (og pej gruppens medier både online og offline) dele lidt mere af indholdet med læserne / følgerne og her er således første lille historie baseret på de mange interviews.
Skulle der være nogen, der er interesseret i at få hele bogen i hånden selv (den er på 400 sider), så kan den købes her
Læs mere...
22/05/2023
Fødevarekonference i september
15/05/2023
Nye datoer for ‘Trends i praksis’ klar
26/04/2023
‘Retail Mega Mag 2’ er udkommet
27/03/2023
Nye artikler på livsfase.dk
24/03/2023