Vi har talt med Anne Skare Nielsen, dansk konsulent, forfatter og partner i Future Navigator. Hun har skrevet adskillige artikler om fremtidsforskningens metoder og anvendelsesmuligheder.

Hvordan arbejder en trendforsker? Hvad er en trend egentlig? Hvorfor og hvordan bliver man trendforsker? Og hvordan spotter og analyserer de selv trends?

Vi har talt med Anne Skare Nielsen, dansk konsulent, forfatter og partner i Future Navigator. Hun har skrevet adskillige artikler om fremtidsforskningens metoder og anvendelsesmuligheder, samt analyseret menneskers livsperspektiver og værdier.

Dette er et lille uddrag af bogen ’Trendsociologi v. 2.0’ udgivet af pej gruppen. Køb bogen her

Hvorfor og hvordan blev du fremtidsforsker?

Faldt tilfældigt over dørtrinnet til Institut for fremtidsforskning, og det var bare et match made in heaven. I 2003 startede Liselotte og jeg Future Navigator, og vi har haft run på lige siden.

Hvorfor er det vigtigt at arbejde med trends

Fordi man rent faktisk kan forudse fremtiden. Og fordi man bliver mindre bange for det ukendte, når man kan læse sine omgivelser, sin samtid og sine muligheder rigtigt.

Hvad er en trend?

Formålet er at skabe overblik og vise nye sammenhænge, der peger fremad. Der er masser af mennesker, der arbejder med at forstå problemer og skrive analyser. For fremtidsforskere handler det om at forløse og sætte sammen. At se det, der endnu ikke findes, og at kunne forestille sig radikalt anderledes udviklinger, der bryder med vaner og plejermentalitet – uden at miste forbindelsen til virkeligheden. Fremtidsforskning er både kunst og videnskab. Kunst, fordi man skal bruge sin fantasi og sin fornemmelse, træne sin intuition og konstant holde øjne og ører åbne. Videnskab, fordi vi arbejder systematisk med research, statistik, data, metodeudvikling, kritisk-konstruktiv argumentation – og især fordi det meste af det, vi laver, i sidste ende skal kunne omsættes til en eller anden form for samfundsmæssig værdi.

Hvilke typer af trends interesserer dig mest?

De hårde trends og gamechangers – fordi de er nemme for folk at forstå og skaber ’sense of urgency’.

Hvordan og hvor spotter og arbejder du med trends?  

Hele tiden. Via projekter, bøger, artikler, konferencer, samtaler med andre mennesker og rejser.  Samarbejde med andre. Som fremtidsforsker er man enormt nysgerrig hele tiden.

I sommeren 2015 udgav pej gruppen den ultimative grundbog i trendforskning. Da den er en grundbog får den (forhåbentlig) en lang levetid.

Bogen består af tre dele:

1. Teori om og praktisk beskrivelse af, hvad en trend er, hvordan den spredes og hvilken effekt den kan have. Her er det alt lige fra de store gigatrends til de små døgnfluer, der er dækket ind ligesom industritrends, kategoritrends, forbrugertrends mv. beskrives.

2. Interview med 17 af verdens bedste trendforskere ud fra grundlæggende spørgsmål om, hvordan de definerer en trend, hvordan de arbejder med dem og hvordan de er endt i denne profession.

3. Praktisk procesbeskrivelse (5 faset proces) med konkrete metoder og værktøjer til selv at arbejde med trends.

Over de kommende måneder vil jeg (og pej gruppens medier både online og offline) dele lidt mere af indholdet med læserne / følgerne og her er således første lille historie baseret på de mange interviews.

Skulle der være nogen, der er interesseret i at få hele bogen i hånden selv (den er på 400 sider), så kan den købes her