Alt arbejde med trends starter og slutter med forbrugeren. Det betyder, at det at kende, forstå og bruge forbrugeradfærden er grundlaget for al udvikling af en virksomheds produkter og services.

Alt arbejde med trends starter og slutter med forbrugeren.

Det betyder, at det at kende, forstå og bruge forbrugeradfærden er grundlaget for al udvikling af en virksomheds produkter og services. Men hvad er forbrugeradfærd egentlig? Vi guider dig.

Dette er et lille uddrag af bogen ’Trendsociologi v. 2.0’ udgivet af pej gruppen. Køb bogen her

”Understanding how consumers are changing is absolutely critical. If you haven’t a razor-sharp consumer insight at the very beginning you’ve got a problem.”

Ifølge markedsføringseksperten Ole E. Andersen kan forbrugeradfærden defineres som adfærd og processer, der bevidst eller ubevidst aktiveres hos individer eller grupper af individer, når de søger efter, beslutter sig for, køber, bruger, besidder, fremviser og skaffer sig af med produkter og servicer..

Den kreative forbruger

Den professionel indkøber gør sit forarbejde grundigt. Tester produkter, beder om tilbud fra forskellige steder, undersøger markedet m.v. Den professionelle indkøbers bedste forhandlingssituation er, når han/hun ved mere om produktet end sælgeren – det er en gylden mulighed for at brillere, sikre sig en god handel og gå derfra med et smil. BTW; dette er også et billede på  den moderne forbrugeradfærd! De moderne forbrugere er kompetente, krævende, pristjekkende. De opfører sig som var de professionelle indkøbere; de ved ofte mere om varen end ekspedienten, de har tjekket priser, ved hvad varen koster andre steder m.v.

Men hvorfor ser moderne forbrugeradfærden ud som den gør? Krisen? Ja, den har skubbet til fokus på pris, discount og de alternative salgskanalers fremtog. Nettet? Ja, det store udbud, de gennemsigtige priser, sammenlignings- og ratingsites har skubbet til udviklingen. Detailhandlerne? Ja, har øget fokus på pris som eneste parameter og har dermed pustet til ilden. Medierne? Ja, generelt set har de brede medier mere fokuseret på de mindre flatterende historier, forbrugere der er blevet snydt og den dårlige service end de gode historier – resultatet har været mere mådehold, pristjekkeri og nethandel.

Dette er selvsagt kun nogle af årsagerne, men en ting er sikkert forbrugeradfærden ændrer sig langt  hurtigere end tidligere, og det er de færreste, der kan følge med, og derfor bliver grundlæggende forståelse for moderne forbrugeradfærd – ud fra en sociologisk og psykologisk vinkel – faktisk endnu mere afgørende og noget, som bør interessere den øverste ledelse og ikke kun produktudvikling eller marketing i virksomheden.

I sommeren 2015 udgav pej gruppen den ultimative grundbog i trendforskning. Da den er en grundbog får den (forhåbentlig) en lang levetid.

Bogen består af tre dele:

1. Teori om og praktisk beskrivelse af, hvad en trend er, hvordan den spredes og hvilken effekt den kan have. Her er det alt lige fra de store gigatrends til de små døgnfluer, der er dækket ind ligesom industritrends, kategoritrends, forbrugertrends mv. beskrives.

2. Interview med 17 af verdens bedste trendforskere ud fra grundlæggende spørgsmål om, hvordan de definerer en trend, hvordan de arbejder med dem og hvordan de er endt i denne profession.

3. Praktisk procesbeskrivelse (5 faset proces) med konkrete metoder og værktøjer til selv at arbejde med trends.

Over de kommende måneder vil jeg (og pej gruppens medier både online og offline) dele lidt mere af indholdet med læserne / følgerne og her er således første lille historie baseret på de mange interviews.

Skulle der være nogen, der er interesseret i at få hele bogen i hånden selv (den er på 400 sider), så kan den købes her