Statistikeren Mark J. Penn mener, at mikrotrends er kræfter, der driver vores samfund mere den anden vej rundt.

Statistikeren Mark J. Penn mener, at mikrotrends er kræfter, der driver vores samfund mere den anden vej rundt.

Dette er et lille uddrag af bogen ’Trendsociologi v. 2.0’ udgivet af pej gruppen. Køb bogen her

I bogen ’Microtrends’ kortlægger han 75 trends på tværs af 15 kategorier, som er opstået i mindre grupper (intense identity groups), har spredt sig, og som kommer til at få afgørende betydning på sigt. Han forkaster ikke tankerne om megatrends, der kan forklare de store forandringer. Dog er han fortaler for, at der i den højt individualiserede, digitaliserede og globale verden er et behov for, at lægge større fokus på mikrotrends – både fordi de er steget kraftigt i antal, kan eksistere flere forskellige steder helt uafhængigt af hinanden, og fordi de kan få afgørende betydning på sigt og dermed være farlige at overse. Herved har Penns tanker også en klar sammenhæng med studiet af svage signaler og han læner sig en smule op ad cool hunting.

 ”A microtrend is an intense identity group, that is growing, which has needs and wants unmet by the current crop of companies, marketers, policy makers, and others who would influence society’s behaviour,” Mark J. Penn, politisk strateg.

Penns grundtanke er, at der i den vestlige verden er en stigende diversitet, at vi er blevet langt mindre homogene, og at der både i produktudvikling og kommunikation skal tænkes i mindre grupper. Dette skyldes, at de har deres eget lille lukkede system, hvor trends opstår og dør. Han ser også den stigende diversitet som et billede af, at der ikke længere er store trends, der gælder for mange mennesker, men mange små trends. Disse er ofte hinandens modsætninger; f.eks. stor interesse for sund mad, samtidig med at fastfood er meget udbredt.

I stedet for at blive forvirret over de mange modsatrettede trends vælger han, at se dem som stærke indikatorer for de mange subgrupper, hvor en given trend så er altdominerende. Han kalder det ”microtargeting” og beskriver det som identificering af små, intense subgrupper. Han kommunikerer med dem for, at kortlægge deres ønsker og behov. Han går imod den gængse tanke om, at nå fem procent for, at kunne tale om en ny trend. Men mener også, at blot tilslutning fra en procent kan være nok til at skabe en trend, der ikke bør overses.

De fem procent er i øvrigt baseret på flere sociologiske studier af dyr og mennesker. Her konkluderes det, at større grupper flytter sig som flokdyr, hvor en mindre gruppe beslutter sig for at flytte sig, hvorefter resten følger efter. Denne gruppe behøver kun at udgøre fem procent for at have afgørende effekt på resten af gruppen.

”In today’s mass society, it takes only 1 percent of people making a dedicated choice – contrary to the mainstream’s choice – to create a movement that can change the world,” Mark J. Penn, politisk strateg.