I august 2014 lancerede vi i pej gruppen den uafhængige tænketank 'Fremtids-tanken'. Det er en tænketank for dem, der kan og vil tænke fremtid.

I august 2014 lancerede vi i pej gruppen den uafhængige tænketank ‘Fremtids-tanken’. Det er en tænketank for dem, der kan og vil tænke fremtid. De ni ’fritænkere’ i tænketanken blev bedt om at komme med deres helt eget bud på 2015. 

Disse ni bud blev skrevet uafhængigt af hinanden i slutningen af 2015 og blev alle sammen bragt i TID & tendenser nr. 4 2014.

Fritænkernes bud kan ikke gengives uden tilladelse, så herunder må I “nøjes” med Louise Byg Kongsholms.

Læs mere om Fremtidstanken her: http://pejgruppen.com/om/fremtidstanken/

Konsolideret vækst og erkendt inkompetence

Af Louise Byg Kongsholm

Hvert år forudsiger Wall Street hvilke 10 amerikanske brands, der bukker under i det kommende år. Tidligere års forudsigelser har været præget af digitaliseringens indtog, herunder konsekvenserne for detailhandel med varer, der efterhånden er flyttet over på nettet. Andre ligger på den årlige liste, fordi de bare underperformer i deres egen branche. Sådan er det jo. Der er stadig ingen, der får medvind på cykelstien (endnu).

Forventningerne til 2015 er ifølge Wall Street mere præget af opkøb og sammensmeltninger – altså en fortsat konsolidering af de virksomheder, som trods alt står oprejst efter seks års storm. Til sammenligning viser tal fra Dansk Erhverv, at antallet af brands i modebranchen er faldet fra 1.200 til 600. Og de fleste er vist bekendt med det store ’brand-bytteri’, der har fundet sted over de seneste år.

Altså må man antage, at 2015 også bliver et år, hvor konsolidering, opkøb, frasalg, sammensmeltning og så videre er en del af agendaen – ikke kun for modebranchen, men for alle brancher. Eneste mulige ’afværgende effekt’ kan være forbrugernes pludselige lyst til at bruge nogle af de opsparede midler. Der skal ikke meget til. Alt det grundlæggende er på plads; forbrugertillid, frie midler, stigende huspriser, faldende arbejdsløshed, stigende dankortomsætning og meget mere. Så mon ikke året 2015 bliver et af de første reelle vækstår? Altså med mindre en langtrukket valgkamp og eskalering af geopolitiske problemstillinger og krige da ikke helt tager pippet fra os alle.

2015 bliver også et år, hvor den forsatte udvikling mod integration af offline og online kommer til at fylde – både i form af cross channel retailing, men også cross channel communication. Forbrugerne er foran og begrebet digital darwinisme er her ret interessant. Slå det lige op på det der internet.

Men det er et farligt emne for mange. Cross channel er blevet en stor pink elefant i lokalet, som ingen taler om. Den forsvinder ikke, selv om man lukker øjnene. Øv! Få øje på den, indfang den, tal om den og find ud af, hvad du vil med den! Og bliv ikke overrasket over eller bange for, hvor stor elefanten faktisk er. Sådan en sag spises i små bidder – en bid ad gangen.

Erkendt inkompetence kan være en god vinkel. Det er en ny verden af muligheder, og ingen har alle de rigtige svar endnu. Men hvis ingen kaster sig over problemstillinger, tester noget af, brænder nallerne og bliver klogere, så sker der ingenting. Vi skal ikke nødvendigvis være først med alting. Vi har det fint med at være en ’fast second’. Men selv den position kræver mod og hårdt arbejde.