Der findes egentlig ikke en eneste rationel grund til at handle i en butik frem for på nettet. Men hvorfor har vi så alle de mange butikker? Og hvad er det, der gør at forbrugerne står i kø for at købe noget? 

Der findes egentlig ikke en eneste rationel grund til at handle i en butik frem for på nettet. Men hvorfor har vi så alle de mange butikker? Og hvad er det, der gør at forbrugerne står i kø for at købe noget?

Af Louise Byg Kongsholm

I en kamp mellem det rationelle og emotionelle vil nettet vinde. Alle de rationelle aspekter af et køb, der indeholder research på nettet, pristjek og sammenligninger, finder bedst sted online. Alle de emotionelle aspekter af et køb – den personlige service, den gode og sanselige oplevelse, impulserne og involveringen – finder bedst sted i det fysiske rum, hvor der er mulighed for at røre, se, føle, prøve og være i kontakt med andre mennesker.

De fysiske butikker dør ikke

Der ligger en række fejlantagelser bag opfattelsen af, at den fysiske butik er ved at dø:

  • Antagelse nummer 1: Vi køber kun det, vi har brug for.
  • Antagelse nummer 2: Vi har ikke tid til at shoppe.
  • Antagelse nummer 3: Internettets vækst fortsætter uændret.

Men det er fejlantagelser og faktisk lidt af en kollektiv løgn, som holdes oppe af overskrifter på artikler, der kun handler om nethandel.

  • Modargument nummer 1: Vi køber alt muligt, som vi ikke har brug for – shopping er ikke rationelt.
  • Modargument nummer 2: Vi gider ikke bruge tid på at købe basisvarer og gider slet ikke kedelige oplevelser, men har masser af tid til gode oplevelser og sjov shopping.
  • Modargument nummer 3: Der er en helt naturlig grænse for, hvor stor en andel af en produktkategori, der kan sælges på nettet – i nogle kategorier er det kun 10 procent, i andre 50 procent.

Bare for lige at bevise, at vi 1. ikke shopper rationelt, 2. gerne vil bruge tid på shopping og 3. kan se, at der er grænser for nettets andel, så er der lige her et par eksempler på, at shopping ikke er død:

Kø for at få fat i den nyeste iPhone:


Kø foran Abercrombie & Fitch:

SINGAPORE – DECEMBER 25: A crowd lines up outside the Abercrombie and Fitch store along Orchard Road at Knightsbridge on December 25, 2011 in Singapore. Knightsbridge is a luxury retail avenue integrated into the Grand Park Orchard Hotel. (Photo by Lionel Ng/Getty Images)

Kø foran bageri, der serverer det nye hit: Cronuts (croissant + doughnut), opfundet af Ansel Bakery:


Kø i forbindelse med Coca-Colas ”Share a Coke”- turne, hvor man kunne få sit eget navn på flasken (dette er fra Tesco):


Hvad er det, der driver os til at stå i kø i lang tid for at smage på en cola? De fleste har jo smagt en cola før! Er det nok at sætte et navn på flasken? Så kommer masserne i hobetal? Hvad er det, der får os til at stå i kø foran en Apple-butik, når der kommer en ny iPhone? De fleste af dem, der står i kø, har jo en iPhone i forvejen – måske en lidt ældre udgave, men den kan grundlæggende det samme.

Totalt irrationelle tanker og følelser driver store dele af købsbeslutningerne. Og det er der masser af mulighed for at understøtte og bygge videre på.