Der er gået præcist to år mellem udgivelsen af den første og den anden bog om fremtidens detailhandel og i de to år er der sket rigtigt meget.

Der er gået præcist to år mellem udgivelsen af den første og den anden bog om fremtidens detailhandel og i de to år er der sket rigtigt meget. Faktisk så meget at vi tillader os at kalde det en lille revolution.

I januar 2014 var vi på konference i New York, hvor der hvert år afholdes verdens største event indenfor detailhandel med over 25.000 deltagere. Efter en inspirerende uge begyndte vi at diskutere, hvorfor dansk detailhandel er relativt langsom til at omstille sig til nutiden. Der er mange dygtige detailhandlere, men i 2014 var det overvejende de rene online-butikker, som forstod e-handel. Det betød, at vi havde svært ved at finde gode eksempler på cross channel i 2014.

Det centrale i en cross channel-strategi er at skabe en god sammenhæng for forbrugeren på tværs af alle kanaler. Købsoplevelsen skal være perfekt, også selv om forbrugeren undervejs mod købet bruger søgemaskiner, sociale medier, er på butikkens website og også i den fysiske butik. Lyder det svært? Det er det helt sikkert også. Hvis det var let, ville langt de fleste butikker jo have en perfekt gennemført cross channel-strategi i dag.

Vi tog udfordringen op og skrev den første danske bog om cross channel. Den udkom i juni 2014 og var lynhurtigt udsolgt og er det også i dag, selv om vi trykte den tre gange. Et godt billede på, at emnet var super relevant for mange og at der ikke fandtes andre kilder til viden og inspiration på området.

I løbet af de to år, der er gået siden den første bog blev skrevet, er der heldigvis sket meget. Butikkerne har i stort omfang lært, at kunderne køber ind i stor stil online, og det er ikke noget de har tænkt sig at holde op med. Den største erkendelse har fundet sted hos detailhandlerne. Vi har holdt foredrag for mere end 5.000 detailhandlere de sidste to år, og mange af dem har i samme ombæring tilstået, at de selv køber ind online. Men derfor ville det nu være dejligt med flere kunder i butikken. Det er alle med på.

Ikke alene ser vi, at mange detailhandlere bliver dygtigere online. Samtidig er der sket det, at pure players (de butikker, som kun er online) nu åbner fysiske butikker, da de mangler en forankring, fysisk tilstedeværelse og et sted at yde service. Det er en global trend og ikke kun et dansk fænomen.

Konklusionen er, at den fysiske butik nok skal overleve. Online løber ikke med det hele. I de kommende år vil vi se, at mange skifter position når det gælder balancen mellem fysisk butik og online og at det mest af alt handler om at få fordelene ved hver kanal aktiveret.

Det er netop det emne, som denne stærkt reviderede udgave af bogen vil sætte lys på. Der er nye nøgletal, nye case stories og ny inspiration fra hele verden.

Bogen er på lager og sendes med posten så snart den bestilles.