Forvirringen er total, specielt da det danske sprog har meget begrænsede muligheder for at betegne de forskellige tilgange til det at arbejde med trends.
Dette er et lille uddrag af bogen ’Trendsociologi v. 2.0’ udgivet af pej gruppen. Køb bogen her
”There is a lot of scepticism about trends. One problem is that the word ‘trend’ is too close to the word ‘trendy’. And ‘cool hunting’ is the ultimate toxic term. It suggests someone who just sits there waiting for someone cool to walk by… But actually studying trends is so much more than that. Analyzing trends correctly can actually provide information on major shifts in consumer behavior. And there are countless examples of brands who have benefited hugely from that,”P.T. Black, Jigsaw.
Herunder finder du der en oversigt baseret på de engelske betegnelser og forklaret på dansk. De fire første betegnelser er det, som man på dansk kalder trendforskning i bredeste forstand, mens den sidste er fremtidsforskning. Det er i hvert fald de to betegnelser, der oftest bliver brugt herhjemme; trendforsker og fremtidsforsker.
Hvis man går lidt tættere på hver af de enkelte betegnelser og præciserer forskellene i arbejdsmetoder og leverancer, så er de to første ofte det, man på dansk kalder trendspotting, de to næste trendforskning, og den sidste fremtidsforskning.
Overblikket
Coolhunter: Her søges efter, hvad der er populært lige nu og her, samt hvad der endnu ikke er blevet populært, men har potentiale til at blive det. Her findes eksempler i det anderledes, bizarre og ekstreme, som kan ”skrues ned” og gøres relevant for flere. Også kendt som studiet af ”svage signaler”. Betegnelsen ”trendhunter” passer også ind her.
Trendspotter: Her bruges en disciplin, der er bredere og dybere end coolhunting. Baserer sig på studiet af forskellige trendtyper, med varierende længde og effekt, og ikke mindst den måde, de påvirker samfund, grupper og individer på.
Trendanalytiker: Her analyseres de trends, der er blevet spottet, med det formål at lede efter og finde sammenhænge. Sammenhængene mellem dem tydeliggøres, forklares og konkretiseres. Der kobles også ofte elementer af teori om trendtyper, trendgrupper mv. til dette.
Trendforecasting: Efter grundlig analyse er det muligt at komme med konkrete bud på den nærmeste fremtid. Her kommer metoder som fremskrivninger, prognoser, scenarier og
wildcards i spil, men en trendforecaster bevæger sig normalt ikke mere end tre til fem år frem.
Futurist/fremtidsforsker: Her anvendes forudsigelser omkring fremtiden på et mere eller mindre abstrakt plan og uden konkrete retninger eller konkrete og umiddelbare anbefalinger, men på længere sigt en trendforecasting.
En god trendforsker er i stand til at manøvrere på tværs af disse forskellige betegnelser og discipliner, men kan på ingen måde favne dem alle. Der er milevid forskel på at være cool hunter og futurist. Der ligger både aspekter omkring menneskelig natur, personlighed, interesse, abstraktionsevne, erfaring, baggrund mv. i valget af den rigtige betegnelse.
Er du blevet nysgerrig, kan du altid booket et foredrag om trends eller bøger om trends her!
Flere nyheder
365DESIGN nr. 1 2021 er udkommet
30. december 2020
Vi skyder 2021 i gang - lidt før tid - med årets første udgave af branchebladet 365DESIGN. Glæd dig til at blive klogere på, hvad K-oronavækst er,…
Pantone Colour of the Year 2021
10. december 2020
Nu er den her: Årets farve 2021. Det verdenskendte farvesystem Pantone har netop annonceret ’Pantone Colour of the Year 2021’ – En kombination der…
TØJ nr. 4 2020 er udkommet
30. november 2020
Årets sidste udgave af TØJ – Fashion & Business Trends er endelig udkommet. Dyk ned i den store regnskabsanalyse, eller læs temaet om bæredygtighed i…
pej colour SS 2022 er udkommet
16. november 2020
pej colour er et af Europas mest anvendte farvekort og benyttes af mere end 1.500 europæiske virksomheder inden for livsstilsbrancherne. Farvekortet…
Covid-19 foranstaltninger
25. oktober 2020
Vi følger udviklingen af Coronavirussen (Covid-19) tæt og følger alle anbefalinger og retningslinjer fra de danske myndigheder. Dette gælder både i…
pej toolbox SS 2022 er udgivet
19. oktober 2020
pej toolbox er den store skandinaviske trendbog som indeholder materialer, farver, farvekort, farvekombinationer og -udvikling samt masser af…