En af pointerne med pop-up-butikker er, at de skal overraske og rykke grænserne for, hvad retail kan være. Derfor er der ikke en ’one fits all’-opskrift på, hvad der skal til for, at de lykkes. Alligevel er der flere aspekter, som enhver, der arbejder med formatet, bør overveje.

En af pointerne med pop-up-butikker er, at de skal overraske og rykke grænserne for, hvad retail kan være. Derfor er der ikke en ’one fits all’-opskrift på, hvad der skal til for, at de lykkes. Alligevel er der flere aspekter, som enhver, der arbejder med formatet, bør overveje.

 

1) Definer målsætningerne

Mulighederne med pop-up-butikker er mange, men forsøger du at indfri dem alle i ét koncept, bliver oplevelsen let diffus. Derfor gælder det fra starten om at sætte klare mål for, hvad du vil opnå med butikken.

2) Vær fokuseret

De bedste pop-up-koncepter er udviklet med fokus på at levere et tydeligt budskab til kunderne. Lokation, indretning, markedsføring og ikke mindst kurateringen af sortimentet skal afspejle, hvem du vil have i tale.

3) Tænk ud af boksen.

Skal pop-up-butikken overraske og generere masser af omtale, må den selv- følgelig hvile på en kreativ idé. Den opsigtsvækkende oplevelse starter allerede ude på gaden, hvor pop-up-butikken gør opmærksom på sig selv med en anderledes facade. Indenfor gælder det om at arbejde med opstillinger og interaktive tiltag, så de besøgendes nysgerrighed vækkes.

4) Læg op til fordybelse og læring

I pop-up-butikken optræder dit brand ikke i et virvar af andre brands, du ikke har ind ydelse på, hvordan skal præsenteres. Derfor egner formatet sig også godt til at sætte fokus på de mere unikke og komplicerede produkter, som man ikke får hele historien omkring, når de bare står på hylden.

5) Gør oplevelsen eksklusiv

Begrænsning er en måde til at skabe en følelse af luksus og forkælelse på. Pop-up-butikker er kendetegnet ved at være til stede i en begrænset periode, og det giver de besøgende oplevelsen af at have været vidne til noget unikt. Husk derfor flittigt at bruge ordet ’pop-up’ og vær eksplicit omkring, hvornår butikken forsvinder igen.

6) Skab hype

Generelt elsker pressen at skrive om pop-up-butikker, der er kreative og anderledes, men det er vigtigt, at du sætter ressourcer af til en professionel pr-indsats for at komme igennem med dit budskab. Også de sociale medier er vigtige kanaler til at sprede rygtet.

7) Lær af pop-up-butikken

Når pop-up-butikken er forsvundet, er det tid til at samle op på de værdifulde erfaringer. Det er vigtigt at evaluere på indsatsen og stille nysgerrige spørgsmål til salgs- og besøgstal såvel som at reflektere over kvalitative observationer. Mange af erfaringerne kan bruges til at udvikle brandet fremover – ikke mindst fejlene, da de giver pejlemærker for, hvad der er værd at undgå.

 

I den fysiske verden giver midlertidige butikker rig mulighed for at manifestere sig – enten for en pure player, der trænger til opmærksomhed eller gerne vil teste en lokation, eller for eksisterende butikker, der gerne vil være til stede i andre byer.

Måske kender du udtryk som ‘temporary retail’, ‘flash retailing’, ‘shift shop’ eller ‘on/off retail’. De dækker alle over midlertidige butikker, der dukker op i alt lige fra få timer til et par måneder.

Fælles for alle pop-up-butikker er, at de ligger et sted, hvor der er masser af mennesker, og oftest anvendes de i forbindelse med lanceringen af et nyt brand eller nyt produkt. De giver en unik mulighed for at skabe en oplevelse og et bånd mellem forbruger og brand samt øge salget og den generelle kendskabsgrad.

En vigtig faktor er, at det er meget billigere at leje sig ind i et fast lejemål end at bygge noget selv. De danske gågader er mange steder fyldt med tomme butikslokaler, som – for ganske få penge – kunne bruges til midlertidige butikker eller plakatbutikker.

Pop-up-fænomenet er en spændende og alternativ metode til at få opmærksomhed på, skabe virak og aktivitet, og det har vist sig at være meget effektivt – specielt efter tilkomsten af sociale medier, hvor en enkelt event eller en pop-up-butik kan leve videre i det uendelige.

Hævet over hverdagen

En stor del af magien omkring pop-up-butikker ligger i, at de er hævet over hverdagens retail-trivialiteter. Fordi de med deres kreative universer, ekstraordinære tilbud, teknologiske innovationer eller limited produkter differentierer sig fra ’almindelige’ detailhandels-oplevelser, er de oplagte at bruge til at give nye oplevelser med et brand eller produkt, (uddrag fra bogen ’Cross channel 2’).

Læs mere om retailbranchen